Tym razem coś o….. czekoladzie! Dokładniej o jej gorzkiej odmianie, bo ta ma wiele korzystnych wartości zdrowotnych, dla których warto raz na jakiś czas sięgnąć po parę kostek! Gorzka czekolada jest zdrowa, ale tylko jeśli zachowamy umiar, jedząc całą tabliczkę na raz z pewnością sobie nie pomożemy, a przy tym warto wybierać tę o jak największej zawartości kakao – przynajmniej 70%!

Bardzo ważną kwestią jest również sprawdzanie składu czekolady! Wybierajmy te, które w składzie, na pierwszym miejscu mają podane “kakao” lub tzw. “miazgę kakao”. To gwarancja tego, że jest produktem wysokiej jakości. Czekolada powinna mieć jak najmniej dodatków, im mniej tym lepiej. Pamiętajmy także o tym, że biała czekolada nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Na rynku są również dostępne czekolady bez cukru – w tym przypadku wybierajmy tylko te, które słodzone są naturalnymi słodzikami tj. stewią, maltitolem, ksylitolem lub erytrytolem. Ważne również jest to, by czekolada nie zawierała szkodliwego oleju palmowego!