Do zagadnienia żywienia Osób Starszych powinniśmy przywiązywać szczególną wagę. Wielu seniorów zmaga się z problemem wysokiego cholesterolu. Wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu: HDL i LDL. Nadmiar cholesterolu LDL może prowadzić do zapychania tętnic i zwiększenia ryzyka chorób sercowo – naczyniowych.
Do przyczyn wysokiego cholesterolu zalicza się między innymi nadwagę, otyłość, siedzący tryb życia, nadciśnienie tętnicze, dietę bazującą na przetworzonych produktach. Ryzyko wysokiego cholesterolu zwiększa się też wraz z wiekiem, dlatego jest to częsty problem u Osób Starszych. Odpowiedni poziom cholesterolu jest bardzo ważny dla zapobiegania chorobom serca i udarom.
Obniżanie jego poziomu polega przede wszystkim na wprowadzeniu zmian w diecie oraz codziennej aktywności fizycznej. Opiekując się podopiecznym zmagającym się z wysokim cholesterolem, warto wiedzieć, co jeść, a czego lepiej unikać w codziennej diecie. Przede wszystkim warto przekonywać podopiecznego, aby regularnie badał poziom cholesterolu we krwi.
Oto kilka zasad odpowiedniej diety dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem:
- Wybieraj chude wędliny, mięsa – np. kurczak, indyk lub cielęcina. Z kolei tłusta wieprzowina, wołowina nie są wskazane.
- Wybieraj tłuszcze pochodzenia roślinnego, np. oleje słonecznikowe, kukurydziane, kokosowe lub oliwę z oliwek. Tłuszcze roślinne zawierają kwasy omega, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Zdrowe tłuszcze możesz tez znaleźć w rybach morskich.
- Podawaj Osobie Starszej produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Włącz do diety podopiecznego orzechy włoskie, pestki dyni, ziarna słonecznika. Warto dodawać do potraw również sezam lub siemię lniane.
- Komponuj potrawy tak, aby zawierały w sobie dużą ilość błonnika, np. wybieraj kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe.
- Codzienna porcja owoców i warzyw jest kluczem do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Owoce powinny stanowić przekąskę w ciągu dnia, natomiast warzywa – stałym dodatkiem do posiłków.
- Warto ograniczyć spożycie soli oraz słodyczy. Najkorzystniej jest przygotowywać potrawy pieczone, duszone, gotowane.
Wprowadzenie takich zmian do diety seniora pozwoli mu szybko zauważyć pozytywne efekty w swoim samopoczuciu i zdrowiu. Dbanie o odżywianie seniora jest kluczowe w walce z wysokim cholesterolem.
Odpowiednie żywienie pozytywnie wpływa na procesy leczenia oraz poprawia komfort życia, dlatego warto szczególnie zadbać o ten aspekt opieki nad Osobą Starszą. Zachęcamy Was do stosowania tych zasad żywienia w swojej codziennej pracy z osobami zmagającymi się z wysokim cholesterolem.