Odpowiedni stan odżywienia organizmu osoby chorej na nowotwór ma pozytywny wpływ na całokształt leczenia oraz umożliwia skrócenie czasu hospitalizacji. Spożywanie pełnowartościowych posiłków pozwala wzmocnić organizm oraz zapewnić siły witalne niezbędne do walki z chorobą.

Osoby chore mają problemy ze spożywaniem posiłków lub cierpią na brak apetytu. Niekiedy problemy te wynikają z samej choroby lub są skutkiem chemio- lub radioterapii. Obniżenie nastroju oraz depresja spowodowana chorobą również mogą powodować problemy z jedzeniem.

Dieta osób chorych na nowotwory

Choroba oraz obciążające organizm metody terapii powodują, że zapotrzebowanie chorych na składniki odżywcze oraz energię jest zwiększone. W tej sytuacji należy dostarczyć organizmowi większą ilość energii oraz białka.

Codzienne posiłki powinny obfitować w mleko, śmietanę, sery, chude mięso oraz jajka. Polecane metody przygotowania posiłków to gotowanie w wodzie, na parze oraz duszenie. Smażenie oraz jedzenie ciężkostrawnych potraw nie jest wskazane. Aby zwiększyć wartość energetyczną posiłków, można dodawać do nich masło, oliwę lub miód.

Chemio- oraz radioterapia powodują zmiany w kubkach smakowych. Osoby zmagające się z chorobą często mają apetyt na nietypowe potrawy. Aby zachęcić podopiecznych do jedzenia, można dodawać do posiłku zioła, przyprawy, ocet, sok z cytryny które pobudzą zmysł smaku. Jeśli chory z kolei źle reaguje na aromatyczne potrawy, można złagodzić ich smak dodając produkty takie jak jogurt, majonez.

Bardzo ważna jest higiena podczas przygotowywania posiłków. Osoby chore często mają obniżoną odporność, dlatego należy szczególnie zadbać o ten aspekt przyrządzania dań. Powinniśmy dokładnie myć ręce, naczynia kuchenne, deski do krojenia. Dobrą praktyką jest też przecieranie blatów kuchennych środkiem antybakteryjnym.

Opiekując się osobą chorą na nowotwór należy być cierpliwym i przygotowanym do częstej modyfikacji upodobań kulinarnych osób chorych. Zmiany w odbieraniu smaków i zapachów mogą spowodować niechęć do określonych potraw, która może pojawić się z dnia na dzień.

Jak wspierać podopiecznego?

Opiekun powinien zwracać uwagę na stan odżywienia osoby chorej. Wszelkie zmiany, takie jak spadek masy ciała, osłabienie, odmowa jedzenia należy zgłosić lekarzowi. Warto wówczas zadbać o zwiększoną kaloryczność posiłków. W dni, kiedy chory nie chce jeść, należy zadbać o spożycie odpowiedniej ilości płynów przez podopiecznego. Można również zastosować preparaty odżywcze nutridrink, które dostarczą do organizmu białko i składniki odżywcze.

Opiekun powinien rozmawiać z chorym na temat jego potrzeb związanych z chorobą i jedzeniem. Okazanie wsparcia emocjonalnego jest bardzo ważne. Osoby chore potrzebują pomocy doświadczonego i uważnego Opiekuna. Odpowiednie odżywienie organizmu osoby chorej jest bardzo ważne – pozwala dostarczyć choremu składników odżywczych potrzebnych do walki z chorobą.