Nerki to bardzo ważny narząd w organizmie człowieka, który stanowi kluczową część układu moczowego. Ich głównym zadaniem jest usuwanie toksycznych produktów przemiany materii dzięki filtrowaniu krwi oraz wydalanie ich z organizmu wraz z moczem.

Jednym z najczęstszych schorzeń tego narządu, jaki obserwuje się u Osób Starszych, jest przewlekła niewydolność nerek. Prowadzi ona do osłabienia organizmu, nadciśnienia, utraty apetytu, nudności, niedokrwistości i złego samopoczucia. Do najczęstszych przyczyn tej cywilizacyjnej choroby zalicza się m.in. cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze.

Żywienie Osoby Starszej w przewlekłej niewydolności nerek

W leczeniu chorób nerek duże znaczenie ma nie tylko farmakoterapia, ale też żywienie. Odpowiednio skomponowana dieta pozwoli ochronić nerki przed ich uszkodzeniem. Jadłospis powinien być dostosowany indywidualnie do stanu zdrowia osoby chorej oraz jej zapotrzebowania na składniki odżywcze. Warto skonsultować szczegóły diety naszego podopiecznego z jego lekarzem prowadzącym.

Odpowiednią dietą dla osób z przewlekłą niewydolnością nerek jest przede wszystkim dieta niskobiałkowa. Powinna ona być tak skonstruowana, by jednocześnie nie doprowadzić do niedoborów oraz nadmiaru białka w organizmie.

Właściwe nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie w przypadku osób zmagających się ze schorzeniami nerek. Osoba chora powinna wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Płyny można dostarczać do organizmu również w postaci herbat ziołowych, owocowych lub kawy zbożowej. Klasyczna kawa, słodzone napoje i alkohol nie są wskazane.

Należy także ograniczyć fosfor i potas w pożywieniu. Dlatego ważne jest, aby unikać chleba razowego, orzechów, serów żółtych, ryb wędzonych oraz ograniczyć białko.

Chorzy powinni również zmniejszyć spożycie sodu, dlatego należy wykluczyć sól kuchenną z jadłospisu. Nadmiar tego składnika prowadzi do gromadzenia wody w organizmie, obrzęków oraz nadciśnienia tętniczego. Przygotowując posiłki dla podopiecznego, powinniśmy unikać ich przyprawiania kostkami bulionowymi, octem, chrzanem oraz musztardą. Możemy wykorzystać naturalne przyprawy, takie jak sok z cytryny, koperek, majeranek, pietruszka.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na owoce i warzywa, które serwujemy naszemu podopiecznemu. Niektóre z nich mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie osoby chorej, są to m.in. niedojrzałe lub suszone owoce, cytrusy, gruszki, śliwki, banany oraz czereśnie. Z diety należy wyeliminować również kiszone ogórki oraz kapustę.

Przygotowując posiłki dla osoby chorej, należy pamiętać o tym, aby były one przede wszystkim lekkostrawne. Do przyrządzenia potraw warto wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, makarony z mąki niskobiałkowej, ziemniaki, kasze lub ryż. Dobrym wyborem w codziennym jadłospisie są zupy takie jak krupnik lub zupa jarzynowa. Zalecane mięsa w diecie dla osób z chorobami nerek to indyk, kurczak, cielęcina, wołowina. Produkty bogate w źródła tłuszczów nienasyconych, takie jak ryby (np. łosoś, tuńczyk) i oliwa z oliwek, korzystnie wpłyną na stan zdrowia osoby chorej.

Odpowiednie skomponowanie jadłospisu wzmacnia siły witalne podopiecznego, poprawia jego samopoczucie oraz jakość życia. Wprowadzenie zmian w diecie może nie być łatwe dla osoby chorej, dlatego tak ważne jest w tym przypadku wsparcie doświadczonego i cierpliwego opiekuna.