Udar to nagłe i uogólnione zaburzenie funkcji mózgu. Może być spowodowany wylewem krwi do mózgu, wówczas nazywany jest udarem krwotocznym lub zatrzymaniem jej dopływu – w tym przypadku mówimy o udarze niedokrwiennym. Udar mózgu często wywołuje niedowłady, porażenia mięśni, problemy z mową, poruszaniem się, połykaniem. Te czynniki mogą negatywnie wpływać na stan odżywienia osoby chorej.

Konsekwencją udaru mogą być zmiany w procesie przemiany materii, często dochodzi do zwiększenia tempa metabolizmu. Zapotrzebowanie na energię wzrasta, dlatego Osoba Starsza powinna spożywać więcej posiłków. Może to być problematyczne, jeśli chory dotknięty jest porażeniem, ma problemy z połykaniem lub z samoobsługą. Osoby, które przeszły udar, nierzadko mają trudności z wykonywaniem codziennych czynności, posługiwaniem się sztućcami, przygotowywaniem posiłków ze względu na niedowłady. W takiej sytuacji Osoba Starsza jest karmiona przez Opiekuna. Osoba chora może czuć zawstydzenie i dyskomfort spowodowane karmieniem przez drugą osobę, z czasem zacząć jeść mniej, stracić apetyt.

To ważne, aby przeciwdziałać pogorszeniu stanu odżywienia. Złe odżywienie organizmu może spowodować zaburzenie pracy układu krążenia, obniżenie odporności oraz wydolności oddechowej.

Co powinien jeść Senior po udarze mózgu?

Aby zadbać o odpowiedni stan zdrowia organizmu Osoby Starszej, warto przygotowywać posiłki obfitujące w białko, lekkostrawne i apetyczne. Posiłki można podawać w formie papki. Dodatkowo, dobrym rozwiązaniem jest włączanie do codziennej diety preparatów odżywczych, pozwalających w małej porcji dostarczyć do organizmu dużo białka i energii.

Dieta osoby chorej powinna przede wszystkim zawierać chude mięso (drób, cielęcinę), mleko i jego przetwory, kasze, ryże, pełnoziarniste makarony, oliwę z oliwek, nasiona oraz warzywa i owoce. Dobrze, jeśli senior spożywa dużo ryb – zawierają one kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Warto przygotowywać potrawy duszone, pieczone, gotowane na parze.

Jeśli pojawią się problemy z połykaniem, należy rozdrabniać pokarmy, a następnie podawać je 5-6 razy dziennie. Powinny one być gęste oraz ciepłe, ale nie gorące. Należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ podopieczny może się zachłysnąć. Należy również pamiętać o właściwym nawodnieniu. Chory powinien wypijać 1,5-2 litrów wody na dobę. Dobrym uzupełnieniem diety są wysokoenergetyczne produkty do żywienia medycznego, na przykład nutridrinki, szczególnie, jeśli chory ma trudności z jedzeniem i nie jest w stanie przyjmować pokarmów w tradycyjnej formie.

Czego należy unikać?

Z diety należy wyeliminować potrawy zawierające dużo cholesterolu, na przykład tłuste mięsa, masło, podroby oraz te, które obfitują w sód – słone przekąski, konserwy oraz żywność wysoko przetworzoną. Należy unikać potraw ciężkostrawnych, smażonych i tych, które wywołują wzdęcia. Warto też zmniejszyć ilość soli dodawanej do posiłków, kostek bulionowych oraz mieszanek przyprawowych, ponieważ zawierają dużo sodu. Sód powoduje podwyższenie ciśnienia krwi – to czynnik, który może wywołać kolejny udar.

Wykwalifikowany i empatyczny opiekun to nieocenione wsparcie w procesie leczenia osób dotkniętych udarem mózgu. Prawidłowy stan odżywienia podopiecznego ma duże znaczenie w procesie powrotu do pełni zdrowia i sprawności. Doświadczony opiekun nie tylko wspiera w czynnościach dnia codziennego, ale również poprawia jakość życia podopiecznego.