Problemy z zaparciami, to nie tylko uciążliwa dolegliwość podopiecznego, ale przede wszystkim wpływają one na komfort życia zarówno osoby chorej jak i jej opiekuna.
Jakie są przyczyny zaparć oraz jakie są domowe sposoby na zwalczenie tego problemu? Tego dowiecie się, czytając ten artykuł.
Jak rozpoznać problemy z zaparciami?
Wbrew powszechnym opiniom, wcale nie musimy codziennie wypróżniać się, aby nasze stolce były traktowane jako regularne. Jednak 3 dni bez wypróżnienia, to już zbyt długi okres.
Do objawów zaparć należą:
- zmiana rytmu wypróżnień – wydalanie poniżej 3 stolców tygodniowo
- trudności podczas oddawania stolca
- uczucie twardego stolca
- poczucie niepełnego wypróżnienia, uczucie pełności, wzdęcia, odbijanie
- bóle głowy
- niesmak w ustach
Co należy do przyczyn występowania zaparć?
Przyczyny zaparć mogą być związane zarówno ze złą dietą, jak i przyjmowaniem zbyt małej ilości płynów. Mogą być również skutkiem ubocznym przyjmowania niektórych lekarstw czy mogą być spowodowane dodatkowymi, niezdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego.
Najczęstsze przyczyny występowania zaparć:
- Nieodpowiednia dieta, z niewystarczającą ilością błonnika.
- Brak ruchu, unieruchomienie w łóżku.
- Zbyt mała ilość dostarczanych płynów.
- Przeszkody mechaniczne: nowotwór jelita grubego, kamienie kałowe, zwężenia jelit, zapalenia jelita grubego.
- Choroby ogólnoustrojowe: niedoczynność tarczycy, mukowiscydoza, cukrzyca, choroby układu nerwowego, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, urazy rdzenia kręgowego.
- Stosowanie leków: uspokajających, przeciwpadaczkowych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
W jaki sposób skutecznie zwalczać problemy z zaparciami?
Ogromne znaczenie ma codzienna dieta. Przede wszystkim należy podawać osobie chorej potrawy ze zwiększoną ilością błonnika, znajdującego się w surowych warzywach, owcach oraz w pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawadnianie, powinniśmy podawać osobie cierpiącej na te dolegliwości 2 litry płynów dziennie, w tym soki marchwiowe, czy wielowarzywne.
Z diety należy wykluczyć warzywa wzdymające tj. fasola, groch, kapusta czy cebula.
Najlepiej spożywać potrawy gotowane lub pieczone. Należy unikać smażenia posiłków.
Warto na śniadanie podawać, bogate w błonnik owsianki.
Codziennie podawaj osobie cierpiącej na zaparcia 3 śliwki dziennie.
Z jadłospisu wyeliminuj kakao i czekoladę.
Warto podawać podopiecznemu jogurty, kefiry, czy kiszoną kapustę. Ponieważ produkty te zawierają bakterie probiotyczne, które wspomagają prawidłowe trawienie.
Ważne jest również regularne podawanie posiłków, co 3-4 godziny, a przed snem można serwować napar z siemienia lnianego.
Co zrobić jeżeli problemy z zaparciami nie ustępują?
Jeżeli odpowiednia dieta i zdrowe nawyki żywieniowe nie pomogą, to koniecznie należy skontaktować się z lekarzem. Zaparcia mogą być również objawami innych poważnych schorzeń i niezbędna będzie dalsza diagnostyka.