Wegetariańskie potrawy są często bogate w błonnik i pewne składniki odżywcze, takie jak witamina C, a także mają niską zawartość tłuszczu, co daje im przewagę nad zwykłą dietą składającą się z mięsa i ziemniaków.

Dla prawdziwych wegetarian ich zasady to nie tylko codzienna dieta, ale również filozofia życia, która generuje harmonię i współczucie dla istot żyjących.
Osoby, które wybierają wegetarianizm mogą kierować się aspektami społecznymi, religijnymi i etyczno-duchowymi. Głoszona wiele lat temu podstawowa zasada „nikogo nie jem!” jest nadal sloganem zwolenników diety roślinnej, ponieważ odzwierciedla prawdziwe motywy wegetarian. Dla nich zabijanie dla pożywienia jest niedopuszczalne, ponieważ każda żywa istota zasługuje na życie.
Duchowy aspekt wegetarianizmu wiąże się z przekonaniem, że każdy pokarm niesie ze sobą pozytywną lub negatywną energię, pozyskiwaną w procesie jego wydobywania i przygotowywania.

Wegetarianizm przybiera różne formy:
– Laktoowowegetarianizm: zwolennicy całkowicie odrzucają ryby, mięso, owoce morza. Jedzą jednak miód, produkty mleczne, jajka;
– Laktowegetarianizm: zwolennicy odmawiają mięsa, ryb, owoców morza i jajek, ale pozostawiają w menu produkty mleczne i miód;
– Owowegetarianizm: zwolennicy mogą jeść tylko jajka. Odmawiają mięsa, mleka, ryb i owoców morza. Weganizm, najostrzejszy typ wegetarianizmu: Weganie jedzą tylko owoce i warzywa, odmawiają mleka, jajek i miodu. Ponadto zasadniczo nie noszą odzieży skórzanej, rzeczy z futra i jedwabiu;

Kilka mitów na temat wegetarianizmu:
– Wykluczając mięso z diety, wegetarianie muszą zwiększyć porcje, aby uzupełnić dzienne spożycie kalorii;
– Utrata wagi jest łatwiejsza dla wegetarianina.
– Wbrew uprzedzeniom wśród wegetarian są sportowcy i ludzie o dość silnej budowie ciała. Przy zbilansowanej diecie zwiększenie masy mięśniowej nie jest trudniejsze dla wegetarianina niż dla zjadacza mięsa.