Do zagadnienia żywienia osób starszych należy przywiązywać szczególną wagę. Proces starzenia niesie ze sobą problemy zdrowotne, które powodują zaniedbanie prawidłowego odżywiania.
Mniejsze wydzielanie śliny, soku żołądkowego i enzymów, spowolnienie perystaltyki jelit, utrata zębów mogą powodować trudności w przyjmowaniu pokarmów.
Osoby w podeszłym wieku borykają się też z problemem samotności. W tej sytuacji samodzielne przygotowywanie posiłków może być ograniczone, pojawia się apatia i zmniejszenie apetytu.
Z biegiem czasu obniża się również zapotrzebowanie kaloryczne człowieka, jednak ilość witamin i minerałów, których potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania pozostaje niemal niezmienna. Dlatego tak ważne jest dbanie o dietę osób starszych – dzięki temu można zapobiec niedoborom składników odżywczych.
Zasady żywienia osób starszych nie zawsze są takie same – ma na to wpływ indywidualny stan zdrowia i zalecenia lekarskie. Jednak jest kilka praktyk, które warto stosować przygotowując jedzenie dla podopiecznego.
• Pamiętajmy o regularnych posiłkach, aby nie dopuścić do stanu niedożywienia, który jest groźny dla organizmu. Sygnały ostrzegawcze w tej sytuacji to apatia, chudnięcie i osłabienie.
• Dbajmy o różnorodność posiłków i przygotowujmy je zgodnie z upodobaniami podopiecznego.
• Unikajmy ciężkostrawnych dań, na przykład fasoli, grzybów, kapusty, posiłków smażonych i tłustych. Gotując, warto wybierać składniki takie jak warzywa, nabiał, chude mięso, ryby, kasze.
• Około 4-5 małych posiłków regularnie przyjmowanych w ciągu dnia pozwoli zachować dobre samopoczucie i usprawnić wchłanianie składników odżywczych.
• W przypadku zaparć sięgnijmy po produkty zawierające błonnik, na przykład suszone owoce, soki warzywne.
• Unikajmy ostrych przypraw i soli – dzięki temu zmniejszymy ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi.
• Jedzenie często kojarzy się osobom starszym z dyskomfortem. Dlatego dania przygotujmy z dobrej jakości składników i zadbajmy o ich atrakcyjny wygląd. W ten sposób zachęcimy podopiecznego do zjedzenia przyrządzonych przez nas dań.
Racjonalne żywienie pozytywnie wpływa na procesy leczenia oraz poprawia komfort życia, dlatego warto szczególnie zadbać o ten aspekt opieki nad osobą starszą. Odpowiednio dobrana dieta dla seniora pozwoli mu cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Zachęcamy Was do stosowania tych zasad żywienia osób starszych w swojej codziennej pracy.