Operacja u osoby starszej to poważny zabieg, który narusza równowagę organizmu seniora. Ciało zostaje osłabione, pojawia się ryzyko wystąpienia powikłań, a proces rekonwalescencji może zająć dłuższy czas.

Dieta ma duże znaczenie w przygotowaniu osoby starszej do operacji. Właściwy sposób żywienia przed zabiegiem zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych, przyspiesza gojenie ran. Dodatkowo wzmacnia organizm, zwiększa siły witalne, dzięki czemu proces leczenia przebiega efektywniej.

Kiedy organizm osoby starszej zostaje dotknięty chorobą, pojawia się większe zapotrzebowanie na energię, białko oraz składniki odżywcze. Zdarza się, że po przebytym zabiegu podopieczni tracą apetyt. Ponadto większość zabiegów diagnostycznych wykonywanych tuż przed operacją odbywa się na czczo. Z tego powodu u osób starszych pojawiają się niedobory wielu elementów, co powoduje rozwój procesu chorobowego, spadek odporności oraz zwiększoną podatność na infekcje.

Dlatego na kilka dni przed planowaną operacją powinno się stosować dietę, która zapewni osobie starszej dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Dzięki temu organizm będzie przygotowany do zabiegu operacyjnego. Warto uzupełniać dietę preparatami żywienia medycznego, na przykład Nutridrinkami.

Opieka nad osobą starszą, która przebyła operację wymaga określonego sposobu przygotowywania posiłków. Dania powinny być świeże, przyrządzone w wodzie lub na parze – smażenie jest niewskazane. Warto wybierać łagodne przyprawy, które pozwolą pobudzać apetyt, na przykład majeranek, bazylia, koper. Posiłki powinny być pełnowartościowe. Dodatkowo warto zadbać o ich atrakcyjny wygląd w celu zachęcenia chorego do jedzenia.

Odpowiednia dieta po operacji jest dla chorego tak samo istotna jak przyjmowanie lekarstw. Wzmacnia, dodaje sił i pozwala zachować prawidłowe działanie wszystkich procesów w organizmie. Do częstych problemów pojawiających się po zabiegu należą: brak apetytu, zaburzenia smaku i zapachu, trudności z gryzieniem, nudności, bóle brzucha.
Odżywienie organizmu w tej sytuacji można wspomóc Nutridrinkami, które stanowią doskonałe uzupełnienie diety. Organizm musi mieć dostarczoną odpowiednią ilość kalorii oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Odpowiednie odżywienie organizmu po zabiegu pozwala skrócić czas hospitalizacji, odzyskać sprawność, poprawić siłę mięśniową oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych. A co się z tym wiąże – obniżyć koszty terapii i opieki.

Stosowanie powyższych zasad żywienia osób starszych po operacji pozwoli wspierać proces leczenia oraz powrót do zdrowia. Odpowiednia opieka pozwala znacznie przyspieszyć rekonwalescencję podopiecznego.